Frövi Poesi

Genomfört 2024

Projektet Frövi Poesi började med att jag föreläste på Reglabs årskonferens. Jag var inbjuden för att säga något om platsens betydelse. Efter föreläsningen kom Mirja Mattsson och Johanna Berglund från Region Örebro fram till mig. De berättade om bruksorten Frövi och frågade om jag var intresserad av att dikta den och att koppla mitt arbete till en pågående samhällsplaneringsprocess. Det lät spännande.


En månad senare flyttade jag in i ett rött trähus intill kyrkan i Frövi. Under sex veckor skulle jag lära känna orten och skriva dikter utifrån det jag lärde känna. Förutom att dikta människor och verksamheter skulle jag också skriva dikter utifrån högstadieelevernas tankar om sig själva och Frövi.

Frövi

På den första bilden: Bingolottokiosken utanför ICA. På den andra bilden: Staffan Blixt i sitt bibliotek.

Utifrån min research visste jag att jag ville skriva en dikt om bruket i Frövi, vars historia börjar med att Gustav Vasa bestämmer att Sverige ska förädla sitt eget tackjärn. Idag är bruket ett kartongbruk och drivs av en koncernen Billerud. Jag visste också att jag ville skriva en dikt om tomatodlingen, som höll på att färdigställas och skulle bli Sveriges största. Men en stor del av arbetet var att bara vara i Frövi och prata med människor jag mötte. Att intervjua ICA-handlaren Stefan ledde vidare till kanslisten på Frövi IK. Ett spontant samtal under en söndagspromenad blev till en dikt om Per, som flyttade till Frövi när han fick jobb på pappersbruket 1959. Sammanlagt blev det 11 dikter om människor och verksamheter i Frövi.

Frövis högstadieelever

På den första bilden: Workshop på Frövi Fritidsgård

På den andra bilden: Utdrag från dikten Jag går i högstadiet i Frövi I

I projektets andra spår genomförde jag workshops med Frövis högstadielever. Detta resulterade i nästan 200 kompendier med deras tankar om sig själva och Frövi, materialet för mina dikter. Ambitionen var att minst något från varje elev skulle komma med. Det första jag gjorde var att gå igenom alla kompendier och sortera elevernas tankar utifrån olika kategorier i ett Excel-dokument. Råmaterialet kokades därmed ner till 636 rader information. Vilket så småningom blev diktsviten Jag går i högstadiet i Frövi (I-V).

Resultatet

Projektet presenterades i form av en utställning på Frövifors Pappersbruksmuseum. Förutom mina 16 dikter visades även en poetisk dokumentär gjord av filmaren Niclas Lindahl, född och uppvuxen i Frövi. Samt en nyproducerad runsten. När jag besökte Staffan och Helena Blixt för att skriva en dikt om dem så visade det sig att Staffan högg runstenar. Dagen innan vi möttes hade jag börjat fundera på en dikt om ord från brukets historia som rödmarkerades när jag skrev rent mina anteckningar. Resultatet av vårt möte blev en runsten där Staffan huggit in min dikt Tio ord som inte finns i Microsoft Word.


Utställningen producerades med stöd från Linde Energi och Europrofil.

Share by: